Ψυχολογική υποστήριξη μέσω E-mail

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα να εκφράζουν τις ιδέες ή συναισθήματα τους μέσω email, αφού έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη σκέψη τους. Γενικά η μέθοδος της συμβουλευτικής μέσω e-mail προσφέρει τόσο στον πελάτη όσο και στον ειδικό την ευκαιρία να αναλύσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους στα λεγόμενα του άλλου. Επίσης, το γράψιμο από μόνο του μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό μέσο και η ανταλλαγή e-mails με τον ειδικό δημιουργεί αυτόματα ένα αρχείο αναφοράς το οποίο μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην όλη συμβουλευτική διαδικασία.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ήδη από την αρχή του περασμένου αιώνα οι περισσότεροι από τους πρωτοπόρους της ψυχοθεραπείας επικοινωνούσαν δια αλληλογραφίας με τους ασθενής και πελάτες τους.

Η διαδικασία της Συμβουλευτικής μέσω E-mail

Ενδεικτικά η διαδικασία: Ο ενδιαφερόμενος και o Σύμβουλος αλληλογραφούν γύρω από ένα βασικό ερώτημα / αίτημα του πρώτου με την ακόλουθη διαδικασία:

Ο ενδιαφερόμενος στέλνει ένα πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, όπου διατυπώνει με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο το αίτημα του για βοήθεια και όσες πληροφορίες κρίνει απαραίτητες για την κατανόηση της κατάστασής του.

Ο Σύμβουλος στέλνει μια σειρά από διευκρινιστικές ερωτήσεις ώστε να κατανοήσει καλύτερα την κατάστασή του.

Ο ενδιαφερόμενος στέλνει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Ο Σύμβουλος στέλνει μια ηλεκτρονική επιστολή (email) συμβουλευτικού χαρακτήρα με βάση τις πληροφορίες που έχουν ανταλλάξει στα προηγούμενα στάδια, μέσα σε 24 ώρες.

Ο ενδιαφερόμενος στέλνει τα σχόλια του σχετικά με την επιστολή που έλαβε: πώς ένιωσε, τι σκέφτηκε, τι τον προβλημάτισε, τι του φάνηκε χρήσιμο.

Mετά την επιτυχή ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας , πάνω στο θέμα/κατάσταση/πρόβλημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο , ο Σύμβουλος στέλνει ένα καταληκτικό ηλεκτρονικό μήνυμα κλεισίματος.

Τα emails λοιπόν είναι μία ακόμα λύση για εξ’ αποστάσεως επικοινωνία με έναν σύμβουλο/ψυχοθεραπευτή, με αρκετά οφέλη και φυσικά με μικρότερο κόστος από την κλασική ψυχοθεραπευτική ή συμβουλευτική συνεδρία στο γραφείο του επαγγελματία ειδικού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο email : info@zochios.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s